Blogg

Apetina® Blogg

Dec 17, 2015 16:22 av Nanna

risotto_hummer_620x350
Vid särskilda tillfällen kan det vara trevligt att göra middagen lite extra lyxig. Ingredienser vi använder sällan, som hummer, lyfter omedelbart din rätt till en helt ny nivå. Självklart kan du laga en risotto utan hummer, men för särskilda tillfällen rekommenderar jag verkligen att du löper hela linan ut. Jag tänker nyår, gör inte du?

Risotto är en konst i sig.  Hemligheten är att ha en god buljong som varmhålls på spisen och tillsätts med en soppslev i taget i risotton. Rör omsorgsfullt i risotton under 20 minuter medan rätten tillagas. Faktum är att själva omrörningen är hemlighet nummer två. Var försiktig så att riset inte blir överkokt. Målet är att få en len och krämig konsistens – risotto ska snarare vara rinnig än torr.

risotto_620x350

Med hummer och mousserande vin förvandlas risotton till en riktig lyxmåltid. Det enklaste sättet är att använda hel, kokt, fryst hummer. Spara skalen när du lossar köttet – de innehåller massor av smak som du kan använda när du kokar buljongen till den här risotton, eller till en soppa. Det finns faktiskt tre vägar att gå när det gäller buljongen. Att göra buljongen med hjälp av hummerfonden är det snabbaste sättet (spara skalen och koka själva buljongen senare för infrysning). Du kan också koka de rengjorda och krossade skalen i lite kycklingbuljong och sila buljongen före användning. Eller så kan du välja det mest tidskrävande men godaste alternativet och rengöra skalen, torrosta dem i ugnen i cirka 20 minuter och sedan koka dem i ungefär en timme. Tillsätt lite fräst lök, fänkål, morot, tomat, vin, lagerblad, pepparkorn och timjan i det kokande vattnet. Sila buljongen och spara (frys in) för senare bruk om du inte behöver allt till den här risotton.

"Ersätt äggulor och fet grädde med cream cheese. Det är snabbare, lättare, krämigare och lika gott! Du kan variera rätten genom att använda kokt lax, kyckling eller räkor."

Som du kanske vet lagas traditionell risotto med parmesan, men jag har förstått att italienarna aldrig blandar parmesan med skaldjur, vare sig i risotto eller pastarätter. För att avrunda min risotto och ge den en tilltalande, krämig konsistens har jag därför valt att tillsätta några skedar cream cheese, och det gör verkligen hela rätten!

hummer_risotto_620x350

Och här kommer ett sista tips!

Duka bordet med din bästa duk och silverbestick, tänd ljusen, glöm alla bekymmer och njut av samvaron runt bordet. Servera risotton rykande het direkt från spisen. Ett speciellt ögonblick.

Risotton var faktiskt lika god när jag lagade den en vanlig vardagskväll, då jag stod vid spisen och provsmakade direkt från kastrullen till ljudet av mina barn som bråkade någonstans i bakgrunden (på övervåningen). Ett speciellt ögonblick.

Ingredienser

2 kokta humrar 2 msk smör 2 schalottenlökar 2 vitlöksklyftor 5 dl arborioris 2 dl torrt mousserande vin eller vitt vin 1,5 l hummerfond 4 msk Apetina Naturell cream cheese 1 citron ¼ tsk saffran 0,5 dl slätbladig persilja svartpeppar

Gör så här

Lossa hummerköttet från skalen. Hacka köttet och lämna några större bitar till garnering. Spara skalen till att koka buljong på.

Hetta upp smöret i en gryta och fräs den hackade löken och vitlöken i några minuter.  Hetta upp buljongen i en separat kastrull och håll den varm. Tillsätt ris och lök och rör tills det börjar bli genomskinligt. Häll på vinet och fortsätt att röra tills det har absorberats helt.

Börja tillsätta buljongen till riset, cirka 2 dl åt gången. När det har absorberats tillsätter du ny buljong. Rör hela tiden – det gör att stärkelsen släpper från riset och är hemligheten bakom en krämig konsistens. Det tar cirka 20 minuter att koka riset tills det är al dente. Tillsätt så mycket buljong du behöver, men se till att risotton är något rinnig och inte blir torr.

Tillsätt saften från cirka ½ citron och rivet skal från en hel citron, eller efter smak. Tillsätt saffran och cream cheese, hackad persilja och hummerköttet. Rör om, hetta upp och smaka av med svartpeppar och salt om det behövs. Garnera varje portion med bitar av hummerstjärten.

Dec 17, 2015 15:49 av Nanna

julstock_julkaka_1_620x350

Julstock är ett traditionell, fransk juldelikatess, men det betyder inte att vi måste hålla oss till det klassiska receptet. Glöm den traditionella, mörka chokladglasyren och satsa på vit choklad i stället. Lägg till lite granatäppelkärnor – de är vackra mot det vita och smakar fantastiskt!

För mig är en vit jul det enda som duger. Eftersom jag inte är bunden av traditionen kring julstock såg jag genast en julstock med vit glasyr framför mig. Chokladkakan rullas ihop med en blandning av cream cheese, vispad grädde och vit choklad som fördelas ovanpå din favoritsylt. För egen del föredrar jag körsbär, men hallon, plommon eller aprikoser skulle också passa bra.

Färskosten – även den naturella – har lite naturlig sälta, vilket gör att både fyllningen och glasyren smakar extra bra till kakan och sylten. Granatäppelkärnor är en annan favorit för mig, de passar både till söta och smakrika rätter. Jag brukar dela granatäpplet på mitten och banka ut kärnorna med en tung slev i en skål. Det tar någon minut innan fröna börjar ramla ut, men tro mig, de kommer! Till det här receptet lät jag fröna rinna av (och drack upp juicen!) så att de inte skulle färga av sig på glasyren. Och se hur fint de små juvelerna glänser!

Att baka själva rullen är ganska enkelt, och du kan göra den två dagar i förväg. Smaken blir bara ännu mer balanserad när kakan får sätta sig, så vänta med att göra glasyren till serveringsdagen. Det går också att frysa in stocken (utan glasyren), så att du slipper en massa bestyr i sista sekunden. Grädda rullen, fyll den, rulla den, lägg in den i frysen och bocka av efterrätten på din checklista inför julen.

Tips!

Hemligheten med både fyllningen och glasyren är färskosten. Den milda sältan rundar av de söta smakerna i julstocken. Låt frostingen droppa ned från sidorna för en dekorativ och naturlig look.

Ingredienser

6 ägg 2 dl socker 1 dl mjöl 1 dl majsstärkelse 3 msk kakao 1 tsk bakpulver

Fyllning 2 dl sylt på surkörsbär 2 dl vispgrädde 100 g Apetina® Naturell cream cheese 100 g vit choklad

Glasyr 200 g Apetina® Naturell cream cheese 2 dl florsocker 1 dl granatäppelkärnor 25 g vit choklad

Gör så här

Värm ugnen till 225 °C. Klä en plåt med bakplåtspapper.

Vispa äggen och sockret tills du får en tjock och krämig konsistens. Blanda de torra ingredienserna och sikta ner dem i äggblandningen. Vänd smeten försiktigt och häll över den på bakplåtspappret. Sprid ut den jämnt. Grädda i 7 minuter. Lägg ett bakplåtspapper på köksbänken och strö ut lite strösocker. När du har tagit ut kakan från ugnen tippar du upp den på bakplåtspappret, skalar bort pappret och låter kakan svalna.

Under tiden vispar du grädden tills den håller formen och vänder ned färskosten. Bryt den vita chokladen i bitar och smält den försiktigt i mikrovågsugn eller över vattenbad. Rör ner den smälta chokladen i färskostblandningen.  Sprid ut sylten på kakan, men lämna 5 cm längs en av långsidorna utan sylt. Sprid ut färskosten på samma sätt. Ta hjälp av bakplåtspappret och rulla ihop kakan till en stock med bakplåtspappret runt, och svep sedan in rullen i några ark tidningspapper (eller ännu mer bakplåtspapper).

Lägg in den i kylen så att den får sätta sig.

Vispa ihop cream cheese och florsocker till glasyren. Packa upp stocken ur pappret och skär bort båda ändarna. Bred ut glasyren ovanpå och strö över hyvlad vit choklad och granatäppelkärnor som dekoration. Hugg in och låt dig fyllas av julstämningen!

julstock_julkaka_620x350
Dec 17, 2015 15:22 av Nanna

plockmat_620x350

Har du också undrat varför mat helt enkelt smakar bättre när vi äter den med händerna? Eller varför små munsbitar får dig att sluka den ena biten efter den andra? Och så ännu en när du redan har konstaterat att du inte orkar mer och folk har börjat stirra? Snälla säg att jag inte är ensam om det…

Jag har inga svar på de här frågorna, men däremot vet jag att jag älskar plockmat – både att äta och servera den. Jag är kanske inte bäst på att skapa vacker matkonst som kanapéer (men har inget emot att äta dem). Jag fyller hellre min bricka med sådant som – förutom att det smakar ljuvligt – går enkelt och snabbt att laga och ser rustikt men samtidigt inbjudande ut. Det behöver inte vara jättelyxigt – så här är mina tips på plockmat som smakar underbart och gör alla nöjda.

Välj bottnar

Välj ut 4–5 olika bottnar eller baser. Det kan vara kex, chips, bröd, nachos eller till och med grönsaker. Försök att hitta olika storlekar, former och konsistenser.  Bröd är alltid lätt att forma. Skär det i små rundlar, trekanter eller fyrkanter. Jag brukar som minimum välja vetebröd och ett mörkare rågbröd och varva med mjuka och krispiga sorter.

plockmat_brod_kex_620x350

Mixa och matcha

Var inte rädd för att experimentera. Jag går ofta till butiken utan en tydlig plan för vad jag ska göra. Jag vet att om jag köper basingredienser som majonnäs, gräddfil, smaksatt och naturell cream cheese och blandar dem med örter, grönsaker, kallrökt kött i bitar, kall- eller varmrökt lax, räkor och liknande kan jag åstadkomma många olika fyllningar att lägga på mina bottnar.  Även bönor och baljväxter av olika slag kan enkelt förvandlas till smakrika pålägg och dippsåser. Har du ont om tid är det en utmärkt idé att hälla upp smaksatt cream cheese i en serveringsskål och ställa den med en smörkniv bredvid en tallrik kex. Det spelar ingen roll vad du serverar – tricket är att göra det enkelt och använda ett fåtal ingredienser i varje fyllning.

Några av mina favoriter

Skagen

Denna nordiska delikatess passar alltid bra som förrätt. Blanda räkor med hälften gräddfil, hälften majonnäs och smaksätt med citronjuice och generöst med dill och/eller gräslök. Vissa tillsätter även hackad lök. Toppa med fiskrom vid särskilda tillfällen.

Kallrökt lax och avokado

Kombinationen av lax och avokado är en av mina personliga favoriter. Tärna båda ingredienserna och smaksätt med citron eller lime. Lite chilisås eller chili förstärker smaken och blir en fin kontrast till den lena avokadon. Du kan också använda wasabi eller pepparrot. Och glöm för guds skull inte, jag upprepar: GLÖM INTE den färska koriandern – om du gillar koriander vill säga...

plockmat_avokado_620x350

Cream cheese och grönsaker

Cream cheese fungerar riktigt bra som bas till olika bredbara pålägg. Apetinas mjukostar är mjuka och bredbara, och de olika smakalternativen ger många möjligheter. Till mitt vegetariska pålägg brukar jag använda Vitlök & kryddor. Blanda i en mixer med tärnad paprika, morot, selleri och lök. Det här bredbara pålägget blir så gott!

Kallrökt nötkött

När jag ska använda kallskuret kött brukar jag välja kallrökta sorter för den intensiva smaken. Det behövs inte särskilt mycket för att laga ett gott pålägg. Jag hackar skivor av kött och blandar dem med Apetinas cream cheese med svartpeppar. Så enkelt men ändå komplext i smaken! Apetinas sortiment av cream cheese varierar i olika länder, men om du inte hittar min favorit kan du alltid ta den naturella och blanda i lite örtkryddor eller andra kryddor som du gillar.

plockmat_kex_rora_620x350

Kikärtor och vitost

Låt en burk kokta kikärter rinna av och blanda dem med vitosten i en mixer. Jag brukar använda Apetinas tärningar i olja, som redan är smaksatta. Pressa ned lite citron, tillsätt eventuellt några örtkryddor och strö lite paprikapulver över. Och återigen – har du inte tillgång till smaksatta tärningar från Apetina kan du välja de naturella och tillsätta dina egna favoritkryddor.

Servera plockmaten på stora brickor – och räkna med att det blir trångt runt bordet, eftersom ingen kommer att kunna motstå din oemotståndliga festmat!

Dec 17, 2015 14:18 av Josephine

forratt-till-nyar_620x350

Varje år när det närmar sig december börjar de flesta av oss planera hur årsslutet ska firas – och början på det nya. Vissa tänker bara på vad de ska ha på sig och vart de ska gå, men för en foodie som jag, och sannolikt även för många av er, är den enda viktiga frågan vad jag ska äta! För hur åstadkommer vi en middag som gör kvällen till just den magiska kväll vi alla hoppas på? Helst ska antalet timmar i köket dessutom minimeras, så att vi hinner njuta av festen också.  Jag har ansvarat för vår nyårsmiddag i ett antal år nu, och därmed har jag hunnit samla mina bästa tips och idéer för hur du planerar den perfekta menyn.

Välkomstsnacks

När gästerna börjar droppa in är det alltid trevligt att bjuda på ett glas bubbel och något litet tilltugg.  Jag föredrar klassiska snacks som är enkla att äta. Satsa på munsbitar av söta eller smakrika tilltugg, eller blanda, beroende på vilken typ av drink du serverar!
Jag brukar välja något klassiskt mousserande à la Crémant, och då passar ett tilltugg med både sötma och smak perfekt. Bacon-lindade dadlar har varit en favorit i många år. Stick i en liten tandpetare så blir de enklare att få fatt i. Hemmagjorda chips som rödbets-, kål, och palsternackschips är supergoda, framför allt med några olika dippsåser till. Sushi – hemgjord eller köpt från butiken – är också perfekt, men du kan också göra små egna rullar av alger, kål och rispapper och fylla dem med något du gillar. Bara fantasin sätter gränserna, men se till att gästerna inte blir mätta på tilltuggen – ni har ju hela kvällen framför er!

nyarsmat_620x350

Förrätter

Satsa på något gott men lätt och fräscht till förrätt. Eftersom en hel del annat väntar på menyn ska du bara reta deras smaklökar och se till att de har aptit på mer.
 Jag brukar satsa på fisk till förrätt. Förra året gjorde jag en kall avokado- och gurksoppa som jag serverade med hummer och rågbrödskrutonger. Receptet på avokadosoppan finns på min blogg.  Generellt sett är både varma och kalla soppor en alldeles utmärkt idé. Servera små portioner av något lätt tillsammans med lite hemgjorda krutonger i stället för en stor limpa bröd. Gör tunna skivor av något bröd du gillar, pensla rikligt med olja eller smält smör, strö över havssalt och grädda i ugnen tills skivorna är gyllenbruna och krispiga, cirka tio minuter. En enkel bricka med rå eller marinerad fisk serverad med lite snabbsauterade eller färska, krispiga grönsaker kan också fungera utmärkt som förrätt. Du kan också välja en vegetarisk förrätt, till exempel en god sallad med en smakrik dressing och lite rostade nötter, eller varför inte fritera lite ost och servera med något grönt till. 
Ett annat bra val är minipajer med någon favoritfyllning. På min blogg finns ett recept på galettes i portionsstorlek med karamelliserad fänkål och vitost som skulle fungera perfekt som förrätt till nyår. Rätter i portionsstorlek brukar alltid göra succé och bli pricken över i:et, så överväg gärna att göra suffléer, mousse, pajer och liknande.

Huvudrätten

Huvudrätten är verkligen en fråga om smak och personliga preferenser, och jag tycker inte att det finns några rätt och fel. Vi brukar satsa på en enkel men rejäl huvudrätt uppbyggd kring en bit riktigt gott kött. Männen i sällskapet brukar köpa en bit vilt, medan jag följer en ganska klassisk linje och väljer sidorätter baserat på vilken typ av kött vi ska äta.  Jag tycker det brukar fungera bra att göra två olika sidor: en krispig och lätt, och en matig och värmande som kan suga upp lite av såsen. 
En modern tolkning av Pommes Anna är alltid en hit. Varva olika lager av tunt skivade rotgrönsaker, som potatis, jordärtskocka, palsternacka eller rotselleri. Pensla varje lager med olja eller smör, smaksätt med vitlök, färska och torkade kryddor och gratinera i ugnen. En krispig sallad är en annan trevlig sidorätt. Jag gillar att blanda ned lite frukt i mina sallader, till exempel bär eller tunt skivade äpplen, så att rätten smakar både sött och syrligt.

efterratt-till-nyar_620x350

Dessert

Efterrätten är viktig för mig, och jag lägger ofta stor möda på att dekorera den så vackert som möjligt. De senaste åren har jag satsat på en stor tårta, som cheese cake, tårta med glass i flera lager eller citronmoussetårta (alla tre recepten finns på min blogg). De kan alla förberedas några dagar i förväg, så att du på själva kvällen bara behöver dela den och dekorera bitarna med färska bär, frukt och andra ljuvliga toppings. I år har jag dock funderat på att satsa på en portionsdessert. Kanske små kompakta chokladrutor eller flytande chokladsuffléer. Under en kväll som nyårsafton när vi oftast äter mycket mat finns ingen anledning att överarbeta desserten. Gör en lagom liten men smakrik portion så att det finns plats kvar till firandet vid midnatt.  Midnattsskålen I Danmark har vi en tradition att skåla i champagne vid midnatt, och i samband med det brukar vi också servera en traditionell, bakad marsipantårta. 
På vår fest brukar vi dock nöja oss med olika varianter av små petit fours, eftersom det är lite enklare och mindre tidskrävande. Ibland varieras de klassiska marsipantårtorna med lite pistage eller choklad. Andra år bjuder jag på fyllda chokladpraliner, formar med nötsmör eller frukt doppad i mörk choklad. Tanken är helt enkelt att bjuda på ett litet sött tilltugg till bubblet. Vid den här tiden är de flesta ganska mätta, och därför har jag utsett jordgubbar doppade i mörk choklad till mitt favoritsnacks.  Så här du har den – min egen lilla guide till hur du åstadkommer en minnesvärd men smidig nyårsmiddag med en personlig twist.

chocoalte-chip-cookies_620x350

Alla borde ha sitt eget favoritrecept på cookies med chokladbitar. Ett recept som du kan svänga ihop på nolltid, eftersom du alltid har ingredienserna hemma. Ett recept som ger din familj, dina vänner och dina gäster ett leende på läpparna. Och kanske viktigast av allt – ett recept som du aldrig får nog av.

Jag har hittat mitt absoluta favoritrecept på cookies, och nu vill jag ge det till dig. Förhoppningsvis kommer du att gilla det lika mycket som jag och göra det till ditt eget favoritrecept. Som vanligt kan du variera receptet på olika sätt så att det stämmer med ditt skafferi och dina smaklökar. Du kan använda olika typer av nötsmör och socker (även strösocker fungerar). Gillar du inte kokos kan du skippa den och tillsätta mer havre, och du kan använda olika sorters choklad om du föredrar vit choklad eller mjölkchoklad. Du kan också justera gräddningstiden om du vill få kakorna fastare och mer gyllenbruna, eller kanske lite segare om du är lika svag för kakdeg som jag är.

Det finns helt enkelt ingen ursäkt för att inte prova mina cookies. Tro mig, alla du bjuder kommer att älska dem!

Ingredienser:

Knappt 2,5 dl mandelsmör, krämigt eller med bitar (240 g) 100 g farinsocker 1 tsk vanilj 3 ägg 1,5 dl havregryn 1 dl kokosflingor 1 tsk bikarbonat 100 g mörk choklad En rejäl nypa salt

Gör så här

Sätt ugnen på 175 °C.

Blanda nötsmör, farinsocker, ägg och vanilj med elvisp i en stor skål tills du får en slät konsistens. Det tar några minuter. Tillsätt de torra ingredienserna, blanda och vänd försiktigt ned chokladbitarna.

Använd en matsked till att skopa upp smeten och klicka ut den till 16 små cookies på ett bakplåtspapper.

Grädda i ca 10 minuter och ta ut plåten när kanterna börjar bli svagt gyllenbruna. Låt svalna i 2 minuter på bakplåtspappret och flytta sedan över dem till ett galler där de får svalna helt.

Sätt ugnen på 175 °C.

Blanda nötsmör, farinsocker, ägg och vanilj med elvisp i en stor skål tills du får en slät konsistens. Det tar några minuter. Tillsätt de torra ingredienserna, blanda och vänd försiktigt ned chokladbitarna.

Använd en matsked till att skopa upp smeten och klicka ut den till 16 små cookies på ett bakplåtspapper.

Grädda i ca 10 minuter och ta ut plåten när kanterna börjar bli svagt gyllenbruna. Låt svalna i 2 minuter på bakplåtspappret och flytta sedan över dem till ett galler där de får svalna helt.

Ät dem direkt från ugnen till ett glas kall mjölk.

Tips!

Prova att använda olika nötsmör, till exempel jordnötssmör eller cashewsmör, om du vill variera smaken för varje sats.

Nov 02, 2015 17:48 av Joacim och Karolina

pyttipanna_620x300

Pytt i panna är ju en klassiker! Små tärningsformade potatisar, kanske lite morötter eller någon annan grönsak och alltid med rödbetor och stekt ägg som tillbehör. I dess klassiska form innehåller rätten ofta tärnad skinka eller sidfläsk för lite sälta, men vi tycker att det passar perfekt med lite Apetina istället! Och om man är en riktig rebell så kan man ju testa något så okonventionellt som att strö över Apetina chili!

Ingredienser

1 gul lök 1 vitlöksklyfta 500 g potatis 3 polkabetor/gulbetor/rödbetor 3 morötter 2 palsternackor 200 g rotselleri 1 zucchini 100 g edamame/bondbönor olivolja/rapsolja salt och peppar 1 dl hackad dill 200 g Apetina (testa gärna Apetina® Red Peppers & Chilli Cubes in Brine) 4 ägg

Gör såhär

  1. Sätt ugnen på 225 °C. Hacka lök och vitlök. Skala potatis, morötter, palsternacka, rotselleri och hacka i små tärningar. Hacka zucchinin i små tärningar. Förväll bönorna i minst 10 minuter om du använder färska bondbönor. Om du använder edamame räcker det med en minut.
  2. Sprita bönorna, det vill säga ta ut dem ur skidan. Hetta upp oljan i en stor stekpanna (gärna en med ugnsfast handtag). Stek löken i ca 1 minut. Tillsätt potatis och morötter och stek i ca 7 minuter. Rör om då och då.
  3. Ställ åt sidan och ta lite ny olja. Stek sedan palsternacka och rotselleri i ca 5 minuter. Rör om då och då. Ställ åt sidan och tillsätt lite mer olja om det behövs. Stek sedan zucchinin ca 2 minuter.
  4. Lägg tillbaka alla ingredienser i stekpannan eller i en stor form och blanda. Ställ in i ugnen i ca 5–10 minuter. Under tiden kan du passa på att steka äggen i lite olja. Ta ut pytten ur ugnen. Salta, peppra och strö över dill, bönor och Apetina. Servera pytten med nystekta ägg.

Tips!

Sätt din egen prägel på rätten genom att använda olika vegetariska rester som du har i kylen.