Så fungerar dieterna

LCHF - LÅGKOLHYDRATKOST

LCHF står för Low Carb High Fat, lite kolhydrater mycket fett, och innebär att öka fettintaget och dra ner så mycket som möjligt på kolhydraterna för att styra om kroppen till att förbränna mer av framför allt fett. På den här sidan kan du hitta information om LCHF och några LCHF-recept.

För att vikten ska minska krävs att man även håller reda på kaloriintaget. Ett minskat energiintag kan leda till minskad vikt, och för att lyckas hålla nere sitt energiintag hjälper det sannolikt om man upplever att man får äta sig mätt. Med sitt höga fettinnehåll kan LCHF-kost ha den effekten – den mättar bra, upplever många. Alla upplever dock inte den effekten, och därför är det som alltid bra att betrakta ett kostupplägg som ett förslag – inte ett facit att efterlevas av alla.

Enligt LCHF tar man först och främst bort de stora kolhydratkällorna. Bland dessa återfinner vi godis, glass, choklad, kakor och liknande, men även i övrigt näringsrika livsmedel såsom potatis, ris, pasta och bröd och juice och frukt. Även rotfrukter, bönor, linser, nötter och frön undviker en del pga deras relativt höga innehåll av kolhydrater.

En LCHF-kost som består av mycket kött, korv, bacon och andra charkuteriprodukter och för lite grönsaker och kostfibrer kan vara mycket osund. Idag varnas vi för att äta för mycket rött kött och charkuteriprodukter pga misstänkta effekter på hälsan. Det ska också nämnas att det inte finns så stort forskningsunderlag på stora intag av fett på det sätt som LCHF ofta innebär. Det finns också god anledning att uppmärksamma att LCHF kan innebära ett mycket begränsat intag av kostfiber om man undviker grönsaker, bönor, linser och andra kostfiberrika livsmedel.

I en möjligen hälsosammare variant av LCHF kommer fettet från fisk, nötter, frön, avokado och oljor, och man äter mycket grönt: kål, blomkål, broccoli andra grönsaker. Grova grönsaker, rotfrukter och bär innehåller inte bara kostfiber, utan även andra näringsämnen såsom magnesium, vitamin C, K och många B-vitaminer.

När man äter mindre energi än man behöver går man ner i vikt eftersom fettväv och muskler bryts ner och förbränns. Genom att träna och använda sina muskler kan man begränsa muskelnedbrytningen, men eftersom kolhydraterna är musklernas och hjärnans bästa bränsle kan träningen kännas tung.

Tänk på att…

Klimatfrågan är en viktig faktor att ta hänsyn till. En kost med hög andel animaliskt protein belastar miljön mer än när det finns en balans mellan kolhydrater, fett och protein.

Lågkolhydratkost med lågt fettinnehåll och högre mängd protein kallas ibland LCHP och är mer logisk ur viktminskningssynpunkt. Protein (som finns i t.ex. kycklingfilé, mager fisk, kvarg och cottage cheese, bönor, linser, nötter och frön) bidrar till mättnad och minskar också nedbrytningen av muskelmassan när energiintaget är relativt lågt. Det är positivt för viktutvecklingen.

Andra länkar