Mellanmål 2-5 år

Små barn har små magar och behöver äta ofta. Tre huvudmål och tre mellanmål per dag är bra. Går barnen i förskola får de ofta ett mellanmål före och ett efter lunch. Beroende på hur familjens vardag ser ut kanske barnet får middag direkt efter förskolan och äter ett kvällsmål senare på kvällen. Andra tar mellanmålet först och äter middag lite senare.

Mellanmål behöver inte alltid vara så stora. Äter barnet välling är det ett bra kvällsmål, annars får man prova något annat till kvällen. Naturell yoghurt med flingor eller ljummen mjölk och en smörgås fungerar också bra.

Frukt är bra som mellanmål. Variera gärna frukterna om det går så att barnet får i sig olika näringsämnen. Morötter, broccoli eller någon annan grönsak barnet gillar kan vara ett bra alternativ. Redan från 4 års ålder är rekommendationen 400 g frukt och grönt per dag. Det är ca 4 portioner frukt och grönt om dagen. Kombinera också gärna frukten med något för att få ett matigare mellanmål. Det kan vara en klick kvarg eller Keso®, ett glas mjölk eller yoghurt, lite flingor eller en macka.

Mer om mellanmål för barn