Frukost extra viktigt för barn

Frukost extra viktigt för barn

Därför är frukosten så viktig för barn

För barn är frukosten en av dagens viktigaste måltider som ska göra det lättare att orka med både skola, lek och aktiviteter. Här får du några bra tips.

För en barnfamilj kan frukosten vara en strid varje morgon. Visst är det mysigt om dagens första måltid blir en lugn stund tillsammans, men ofta är det tvärt om – med tider som ska passas och morgontrötta barn och vuxna. Då är det lätt att ta till säkra kort. Men det går att ändra vanor – med uthållighet, tid, och några smarta knep.

Frukosten är en av dagens viktigaste måltider och bör ge cirka 20–25 procent av energibehovet. Då är det lättare att orka med både skola, lek och aktiviteter. Ett tips för att få till det kan vara att variera frukosten, exempelvis genom att ha en speciell frukost för varje veckodag. Då vet barnet vad det ska förvänta sig och får också vänja sig vid att frukosten kan se olika ut.

Förbered kvällen innan

Ägg kan vara bra att göra dagen innan, men även mackor kan förberedas och läggas i en plastlåda (lägg på frukt eller grönsaker på morgonen). Ett smart knep som också känns lite lyxigt morgonen därpå, är att duka en frukostbricka, ställa i kylen över natten – och vips en hotellfrukost – med mjölk, yoghurt, pålägg, frukt och grönsaker.

Sedan är det ju så att det är bättre att äta någonting än ingenting alls. Vill barnet ha pasta och majs – varför inte. I många länder äter man lagad mat även till frukost.

En bra frukost kan bestå av:

  • Gröt, flingor och bröd. Gröt, flingor och bröd ger kolhydrater och fibrer. Fullkorn är också bra, men inte för de allra minsta (1–3 år). Till dem kan man variera genom att ge vitt bröd om barnet äter gröt och ett grövre bröd om barnet äter exempelvis corn flakes. Vänta med hela korn och müsli tills barnet kan tugga ordentligt.
  • Frukt och grönt. Barn behöver äta 400 gram frukt och grönt per dag vid 4 års ålder, och 500 gram från 10 års ålder och uppåt. För många barn är ett litet glas juice ett bra sätt att få i sig C-vitamin och andra näringsämnen. 1 dl juice är 100 gram av dagens rekommenderade intag. 
  • Mejeriprodukter och pålägg. Mjölk, fil och yoghurt passar till flingorna och ost är gott på mackan. Kalcium behövs för en normal utveckling av benstommen hos barn – mjölk, fil, yoghurt och ost är alla goda källor till kalcium.

Undvik tillsatt socker

Socker ger onödigt många kalorier utan andra näringsämnen. Välj därför bort de sötaste varianterna av flingor, müsli och yoghurt och var försiktig med sylt eller socker. Omöjligt? Tänk på att det kanske är bättre att barnen äter en söt müsli och mjölk eller fruktyoghurt än att de inte äter någonting alls. En fruktyoghurt innehåller ändå cirka 85 procent av mjölkens näringsämnen och ger protein och fett utöver kolhydraterna. En söt müsli gjord på havregryn innehåller också fullkorn och fibrer.

Bra frukostar för barn 2–5 år (ca 250 kcal)

  • Ägg och mjölk: Ett litet glas mjölk och en äggmacka eller ett ägg och en smörgås med Bregott® på. En frukt som clementin eller kiwi passar bra till.
  • Grötfrukost: En halv portion havregrynsgröt med mjölk och en sked äppelmos. En smörgås med leverpastej och gurka till.
  • Mjölk och macka: Ett litet glas mjölk, en grov smörgås med Bregott, ost och paprikaringar. Några äppelskivor eller annan frukt till.

Bra frukostar för barn 6–9 år (ca 350 kcal):

  • Ägg, mackor och smoothie: Ett kokt ägg, två skivor bröd med Bregott och en smoothie med äpplejuice och banan.
  • Fil och müsli: En liten tallrik fil med müsli och en halv kiwi. En smörgås med Bregott, ost, skinka och paprika.
  • Yoghurt och flingor: En liten tallrik vaniljyoghurt med naturella havreflingor. Ett halvt päron eller sharonfrukt. En skiva bröd med Bregott och ost.

Bra frukostar för barn 10–13 år (ca 450 kcal):

  • Ägg, mackor och smoothie: Ett kokt ägg, två skivor bröd med Bregott och lite kaviar. En stor smoothie med äpplejuice och banan (1,5 glas enligt receptet).
  • Grötfrukost: En portion havregrynsgröt med mjölk och två skedar äppelmos. En smörgås med Bregott, ost och tomat till.
  • Yoghurt och flingor: En tallrik vaniljyoghurt (2 dl) med naturella havreflingor. Ett päron eller en sharonfrukt. En skiva bröd med Bregott och ost.

* Energiberäkningarna är gjorda utifrån Livsmedelsverkets näringsdatabas för de livsmedel som inte är Arlas. I energiberäkningen har Bregott med 60 procents fetthalt och hårdost med 17 procents fetthalt använts.