Bästa träningsmaten

Ladda före tävling

Oavsett vilken form av tävling det handlar om eller vilken ambitionsnivå deltagarna har vill de flesta som står på en startlinje vill vara laddade för att kunna prestera. I den här filmen förklarar jag hur jag laddar med rätt mat före tävling för att öka mina chanser att lyckas.

När kroppen ska prestera max, som vid tävling, är kolhydrater kroppens främsta energikälla. Bröd, gröt, pasta och ris ger bra med kolhydrater men ibland också en del fibrer. Visserligen är fibrer bra för oss eftersom att de får oss att känna oss mätta länge och de ger våra tarmar lite att arbeta med, men vid tävling är inte långvarig mättnad eller tarmarnas arbete prioriterat!

Vid tävling vill jag ju ha snabb energi för att orka ta mig igenom loppet! Inför tävling väljer jag därför livsmedel som innehåller mycket kolhydrater, men inte så mycket fiber. Till exempel väljer jag vanlig pasta istället för fullkornspasta eller mindre fiberrika grönsaker. För mig får måltiden gärna innehålla protein också, som ju behövs för att bygga upp kroppen. Fett är inte lika viktigt vid tävling eftersom fett tar längre tid att bryta ner och gör att maten stannar kvar längre i magen.

Före tävlingsstart vill jag gärna ha en rejäl frukost eller lunch 3 timmar före start och eventuellt ett litet mellanmål 1 timme före start. Mellanmålet kan vara mjölk eller yoghurt och en frukt eller en drickyoghurt.

Min favoritfrukost på tävingsdagen är en rejäl grötfrukost. Jag äter gärna två till tre portioner havregrynsgröt med mjölk och äpplemos, en frukt och en smörgås. Nedanför har jag tagit fram ett par andra förslag på måltider före tävling:

 

Därför frukost före morgonträningen

Måltider före tävling: