Zink

Zink

Livsnödvändigt för ämnesomsättningen

Zink är ett livsnödvändigt mineral och har många olika funktioner i kroppen, bland annat ingår zink i många av de enzymer som ingår i ämnesomsättningen.

Zink ingår bland annat i enzymer som påverkar omsättningen av proteiner, kolhydrater, fett och vissa vitaminer som till exempel vitamin A.

Zink behövs även för blodbildningen och immunsystemet och är en viktig beståndsdel i läkningsprocesser. Dessutom ingår zink i bildningen av flera hormoner, bland annat i hypofysen, bukspottskörteln och sköldkörteln samt könshormonerna.

Kött, mejeriprodukter, ost, musslor, fullkornsprodukter och inälvsmat är bra källor till zink. Även baljväxter, nötter och solros- och pumpafrön är rika på zink. Upptaget av zink underlättas av animaliska proteiner och försämras av fytinsyra.

Dagligt intag av zink

Rekommenderat dagligt intag av zink varierar med kön och ålder.

  • Flickor 10-13 år: 8  milligram
  • Pojkar 10-13 år: 11  milligram
  • Flickor 14-17 år: 9  milligram
  • Pojkar 14-17 år: 12  milligram
  • Kvinnor: 7 milligram
  • Män: 9 milligram
  • Gravida: 9 milligram
  • Ammande: 11 milligram

Lagom är bäst!

Risken för zinkbrist är låg i Sverige men kan uppstå hos veganer och vegetarianer. Brist på zink hos barn ger tillväxthämning och störd utveckling.

Brist hos vuxna ger hudförändringar, försämrad sårläkning, humörförändringar, hormonstörningar, nedsatt lukt- och smaksinne och försämrad aptit.

Visste du att ...

  • 2 dl mellanmjölk ger 0,9 milligram zink; 12 procent av RDI för kvinnor.
  • 100 gram ost (31 procent) ger 3,2 milligram zink; 46 procent av RDI för kvinnor.
  • Fytinsyra är ett ämne som finns i fullkorn och som gör att mineraler som zink och järn kan vara svåra för kroppen att ta upp. Surdegsjäsning bryter ner fytinsyran vilket underlättar upptaget av mineraler från grovt bröd.
  • Hos personer som inte får i sig mineraler från kött och fisk är det extra viktigt att välja bröd och cerealier med hög halt fullkorn. För att kroppen ska kunna ta upp mineralämnena på bästa sätt är det bra om brödet fått jäsa länge eller skållats.