Mineraler

Mineraler

Tack naturen, för de livsviktiga mineralerna

Mineraler kan inte bildas i kroppen utan måste komma från naturen genom vad vi äter och dricker. Vissa behöver vi mycket av, andra lite mindre.

Mineraler kan inte bildas i kroppen. Däremot finns de i naturen och därför också i maten vi äter och dricker. Vissa behöver man så lite av att de ibland kallas spårämnen. Det gäller t. ex. jod, molybden och selen. De andra behöver vi lite mer av, t ex kalcium, fosfor och kalium.

Den mest kända mineralen i mjölk är kalcium, men mjölk är också en naturlig källa till flera andra mineraler vi behöver få i oss varje dag som kalium, fosfor och jod. 

I näringsvärdesdeklarationen på ett mjölkpaket kan du se hur mycket av varje mineral som finns i mjölken. Fil och yoghurt görs på mjölk och samma mineraler hittar du därför även i fil och yoghurt.

Lilla mineralguiden:

  • Fosfor är det näst vanligast förekommande mineralämnet i kroppen efter kalcium och trots det ganska okänt för många. Men fosfor bidrar, precis som kalcium och D-vitamin, till ett normalt skelett. Fosfor finns i många livsmedel och brist förekommer inte hos friska personer. Ett glas (2,5 dl) mjölk ger drygt 35% av dagsbehovet av fosfor. 
  • Jod är kanske mest känt för sin funktion i sköldkörteln. Sköldkörtelns funktion är att den styr ämnesomsättningen och påverkar tillväxten. Jod bidrar till normal produktion av sköldkörtelhormoner och till att sköldkörteln fungerar som den ska. I Sverige berikas vanligt salt med jod för att minska risken för brist på jod. Ett glas mjölk ger ungefär 20% av dagsbehovet av jod. 
  • Klorid ingår i magsäckens saltsyra och bidrar därmed till att matsmältningen fungerar som den ska. Brist på klorid är ovanligt.
  • Kalium bidrar till att bibehålla ett normalt blodtryck och till att musklerna fungerar som de ska. Kaliumbrist är sällsynt hos friska människor. Ett glas mjölk ger ungefär 20% av dagsbehovet av kalium. 
  • Molybden är ett spårämne som kroppen behöver för att olika enzymer ska fungera normalt. Bland annat bidrar molybden till att vissa aminosyror omsätts i kroppen. Det finns ingen känd brist på molybden.
  • Salt finns inte tillsatt i mjölk, men däremot ett naturligt innehåll av natrium. Våra myndigheter har dock bestämt att allt natrium ska deklareras som salt, därför står det så i näringsdeklarationen. Det vi i dagligt tal kallar salt är natriumklorid. Mjölk innehåller 0,04 g natrium per 100 g, vilket motsvarar 0,1 g natriumklorid. Mjölk har också ett naturligt innehåll av klorid, som deklareras för sig.
  • Ost, smör, Bregott®, soppor och såser innehåller tillsatt salt i olika mängd. I ost koncentreras vissa näringsämnen från mjölken, medan andra följer med vasslen som silas ifrån i ostproduktionen. Eftersom ost på många sätt är en koncentrerad form av mjölk, så finns det också stora mängder av många näringsämnen i ost. Det gäller inte minst kalcium, men även selen och zink är två mineraler som ost är en naturlig källa till. 
  • Selen ingår i viktiga enzymer som bidrar till skydda kroppens celler mot oxidativ stress, en så kallad antioxidant. Selen bidrar också tillsammans med jod till att sköldkörteln fungerar som den ska. Den största källan till selen i kosten är fisk- och fiskrätter (22% av selenintaget), men mjölkprodukter och ost bidrar tillsammans med 15% av intaget. Ost innehåller ca 18% av dagsbehovet av selen per 100g.
  • Zink har många olika funktioner i kroppen, framförallt ingår zink i olika enzymer i ämnesomsättningen. Zink och selen bidrar båda till att hår och naglar bibehålls i normalt skick. Kött är den viktigaste källan till zink. 22% av all zink vi får i oss kommer från kött. Mjölkprodukter och ost bidrar tillsammans med 15% av svenskarnas zinkintag. Ost innehåller ca 35% av dagsbehovet av zink per 100g. 
  • Även om mjölk bara innehåller en låg halt magnesium bidrar mjölk, fil och yoghurt ändå med 9% av svenskarnas intag av magnesium. Den viktigaste källan är bröd. Sen finns det förstås några mineraler till som mjölk och mjölkprodukter inte innehåller. Den som är viktigast är järn. Järn finns i kött och i lever i höga halter. Bröd är också en viktig källa till järn i kosten.