Magens balans

Din mage är hem för 100 000 miljarder mikroorganismer av mer än 500 olika arter som lever i symbios med dig. Mer specifikt bor de i magtarmkanalen och de allra flesta i tjocktarmen. Mikroorganismerna kallas också för tarmflora eller, mer korrekt, tarmbiota. I tjocktarmen livnär de sig bland annat på ämnen i maten som du själv inte kan bryta ner och hjälper dig att ta upp olika näringsämnen, bilda vitaminer och organiska syror, och skydda dig mot tillväxt av skadliga bakterier. Dina mikroorganismer är en förutsättning för att du ska kunna överleva.

Hos ett nyfött barn är tarmen steril, men under förlossningen och direkt efter födelsen överförs bakterier från mamman och omgivningen till barnet. Vilka mikroorganismer det blir som koloniserar barnets tarm beror på vad barnet kommer i kontakt med. Det beror till exempel på förlossningssättet, mammans kost, om barnet ammas eller får modersmjölksersättning, omgivningen kring barnet samt eventuell antibiotikabehandling av mamman eller barnet.

Mycket fort får barnet en hög halt av bifidobakterier i tarmen. Den förblir hög under amningstiden men i samband med avvänjning så sjunker halterna av dessa. Det är först när barnet är några år gammalt som tarmfloran börjar likna den hos vuxna. Eftersom det finns så mycket som påverkar tarmfloran så kan man säga att varje mage är unik!

Var finns alla mikroorganismer?

I magsäcken finns det saltsyra, vilket gör att det är få bakterier som lever där. Tjocktarmen är däremot en perfekt miljö för en mängd olika mikroorganismer. Därför är det den delen av mag-tarmkanalen där det finns flest mikroorganismer. Det är också där som födan befinner sig längst tid innan kroppen slutligen gör sig av med de ämnen som den inte vill ha. Mellan magsäcken och tjocktarmen finns tunntarmen, som är en idealisk miljö för de mjölksyra-producerande laktobacillerna, men de återfinns också i tjocktarmen.

70% av immunsystemet sitter i tarmarna

De goda bakterierna i tunntarmens normalflora hjälper till att skydda oss från sjukdomsframkallande bakterier bland annat genom att konkurrera om livsutrymme och näringsämnen. De hjälper också till genom att producera vitaminer som biotin, folat och vitamin K som tas upp via tarmcellerna, tillsammans med näringen från maten.

Bakterierna i tjocktarmen bryter ner fibrer och andra näringsämnen ifrån maten som vi själva har svårt att bryta ner. Istället bildar de organiska syror och andra ämnen som gör det svårt för sjukdomsframkallande bakterier att växa till.

Tarmens bakterier står i nära relation med kroppens immunförsvar. Ungefär 70% av immunsystemets alla celler är koncentrerat till tarmarna. Med en normal och balanserad tarmflora är det också svårare för elaka bakterier att överleva och föröka sig.

Hur får man sin mage i balans?

De bästa tipsen för en mage i balans är förstås att äta rätt, med mycket frukt, grönt och fibrer och att röra på sig. Men det kan också vara bra att tänka på att leva livet lite regelbundet. Att från en dag till en annan helt byta livsstil från soffpotatis med hamburgare och chips till hurtbulle med kruskakli och rejäla grönsaker kan också ge problem tillfälliga med magen. Lite uthållighet behövs så att magen hinner ställa om.

Vi ställer ganska stora krav på att vår mage ska klara av allt vi sätter i oss utan att protestera – ena dagen kanske vi äter ärtsoppa med pannkakor och ett glas mjölk till, medan vi nästa dag äter sushi och dricker ett glas vatten, för att den tredje sätta i oss smörgåstårta och tre koppar kaffe. Vi blir mätta och nöjda oavsett, men för magens bakterier blir det stor skillnad.

SJU TIPS TILL EN MAGE I BALANS

 1. Ät regelbundet och balanserat.
 2. Ät lugnt. Tugga maten ordentligt. Matsmältningen startar redan i munnen.
 3. Stressa mindre. Både kortvarig och långvarig stress kan ge problem med magen.
 4. Rör på dig. Tarmens rörelser stimuleras av fysisk aktivitet.
 5. Sov ordentligt.
 6. Lev sunt. Rökning och för mycket alkohol är inte bra.
 7. Ät produkter med aktiva bakterier.

SNABBFAKTA OM MAGEN

 • du består av 10 000 miljarder celler, men du har 10 gånger fler mikroorganismer i din mage
 • det finns mer än 500 olika mikroorganismer i magen
 • tillsammans väger mikroorganismerna i magen ca 2 kg
 • tarmarna på en vuxen är i medel 7 meter långa
 • tarmarnas yta motsvarande en tennisplan
 • mer än 70% av vårt immunförsvar sitter i magen