IBS och intoleranser

Magont inte alltid laktosintolerans

Gasig mage, magont och diarréer kan ha andra orsaker än laktosintolerans. Det kan bero på att man är glutenintolerant eller har IBS (Irritable Bowel Syndrome). Hos små barn är också mjölkproteinallergi vanligare. Därför är det viktigt att reda ut om det verkligen är laktos man reagerar på eller om det egentligen är någon allvarligare åkomma man har.

Laktosintolerans kan nämligen uppstå i samband med maginfektioner, vid glutenintolerans, med mera och man kan då tillfälligt få problem med laktos. När tarmslemhinnan fått läka kan man sen tåla laktos igen, men man kan behöva träna upp sig lite försiktigt efteråt.

Viktigt att utreda orsaken till problem med magen

Om man misstänker att det är mjölken som är orsaken till magvärken kan man byta ut de vanliga mjölkprodukterna mot laktosfria varianter under ett par veckor. Om det känns bättre av den förändringen kan man kontakta sjukvården för att bli testad.

Det är viktigt att utreda vad besvären beror på eftersom till exempel mjölkproteinallergi och glutenintolerans kan ge allvarligare problem än laktosintolerans. Men det är förstås inget som hindrar att man äter laktosfria produkter om man upplever att man mår bättre av dem.