IBS och intoleranser

Laktosintolerans – vanliga frågor

 1. Vad är laktosintolerans?
  Laktosintolerans innebär att inte kunna bryta ner laktos i tunntarmen. Det beror på för låg halt av enzymet laktas i tarmslemhinnans yta. Det gör att laktosen inte kan tas upp i kroppen, utan stannar i tarmen. När det kommit hela vägen ned till tjocktarmen används laktosen av bakterierna som lever där och resultatet blir att man kan få gaser i magen, magont och diarré.
 2. Hur många är laktosintoleranta i Sverige?
  I Sverige är 4-10% av befolkningen laktosintoleranta enligt siffror från Livsmedelsverket. En undersökning från Synovate 2011 visar att en femtedel (20 %) av svenskarna upplever att de får ont i magen av mjölk. Siffran över andel laktosintoleranta är relativt osäker. Det är inte helt enkelt att testa sig för laktosintolerans och det finns också en glidande skala från att tåla obegränsade mängder laktos till att inte kunna äta något alls utan att få problem. Laktosintolerans är ofarligt och normaltillståndet för de flesta vuxna människor i världen. Många i Sverige har dock en genmutation som gör att vi har kvar vår laktasproduktion även som vuxna.
 3. Ibland får jag problem med magen när jag druckit mjölk och ibland inte, vad kan det bero på?
  Det vanliga är att man har en låg halt av laktas i tarmen och därför klarar mindre mängder laktos, kanske upp till 5 g laktos. Om bakterierna i tjocktarmen är vana vid att få lite laktos hela tiden så anpassar de sig till detta och bidrar på så sätt till att minska problemen med laktosintolerans hos sin värd. Har man problem med en störd tarmflora, kanske på grund av en maginfektion eller att man äter antibiotika, så försvinner den här hjälpen från tarmfloran och man kan uppleva att man blivit laktosintolerant, trots att man aldrig haft problem tidigare. Det går då att träna upp sin laktostolerans igen genom att långsamt öka mängden laktos i kosten.
 4. Finns det olika sorters laktosintolerans?
  Ja, man delar in laktosintolerans i tre olika varianter:
   1. Medfödd laktosintolerans – En mycket ovanlig form. Barnet reagerar då redan på mjölksockret i modersmjölken och får inte tillräckligt med näring för att må bra och växa till.
   2. Primär laktosintolerans – den vanligaste formen. Hos en person med primär laktosintolerans produceras för lite laktasenzym i tarmen. Äter personen mycket laktos på en gång bryts inte all laktos ner i tunntarmen och tas upp i blodet. Istället följer laktosen med till tjocktarmen där den bryts ner av tarmbakterierna på samma sätt som kostfiber och andra sockerarter som kroppen har svårt att bryta ner som t ex i ärtor och bönor.
  3. Sekundär laktosintolerans – en oftast övergående form. Sekundär laktosintolerans kan uppkomma i samband med medicinering, tarminfektion eller tarmskada vid till exempel glutenintolerans. Den här formen är ofta övergående och innebär en tillfällig minskad förmåga att bryta ner laktos. När skadan har läkt kan man gradvis öka tarmens förmåga att tåla laktos igen genom att försiktigt introducera laktos igen.
 5. Vad gör jag om jag är laktosintolerant?
  Behandlingen går ut på att minska intaget av laktos. Hur stor mängd av laktos man tål per dag varierar från person till person. Det finns idag både helt laktosfria produkter och låglaktosprodukter i alla livsmedelsbutiker. Det finns också laktasenzym i tablettform att köpa på Apoteket.
 6. Vad är det för skillnad mellan laktosintolerans och mjölkproteinallergi?
  Symptomen på mjölkproteinallergi och laktosintolerans kan likna varandra, men en allergiker kan också få allvarligare symptom. En mjölkproteinallergiker är allergisk mot proteinerna i mjölk och kan inte äta några mjölkprodukter överhuvudtaget. Som allergiker måste man också vara noga med att titta på sammansatta livsmedel – korv, färdigrätter, soppor och såser – att de inte innehåller någon mjölk eller vassle. Laktosfri mjölkdryck kan inte användas av de som är allergiska mot mjölkprotein. En laktosintolerant person får en lokal reaktion i tarmen på grund av oförmågan att bryta ner och ta upp laktos. Denna reaktion kan vara nog så besvärlig, men den är inte farlig. Man kan inte få någon allergisk reaktion och det blir ingen skada på tarmen om man äter laktos. En laktosintolerant person klarar ofta lite mjölk i maten.
 7. Vad är laktos?
  Laktos finns naturligt i mjölk från alla däggdjur, även i modersmjölk. Det är därför ytterst ovanligt att någon föds med laktosintolerans, eller att små barn har det. Laktos är det latinska namnet för mjölksocker och det är en speciell typ av sockerart, en kolhydrat, som bara finns i just mjölk. I komjölk, liksom i mjölk från t ex får och get är det ungefär 5 g laktos per 100 g mjölk.
 8. Vad är laktasenzym?
  Ett enzym är ett ämne som ser till att en kemisk reaktion sker, utan att själv påverkas. Det finns massor av olika enzymer i naturen och i kroppen. Just laktasenzym ser till att laktos bryts ner i de enkla sockerarterna glukos och galaktos. Det enzym som används i de laktosfria produkterna är av samma typ som det vi själva har i kroppen.