IBS och intoleranser

FODMAP – vanliga frågor

Vad är FODMAP? Varför reagerar en IBS-mage på FODMAP och vad är FODMAP-behandling? Dessa och många fler frågor besvarar Sofia Antonsson, leg. dietist och en av Sveriges ledande experter på IBS.

 1. Vilka kolhydrater är bra för magen?
  Alla kolhydrater som inte är jäsningsbara är bra för magen. Det är t.ex. frukter som banan, kiwi och apelsin, rotsaker, linser, ris, quinoa och potatis. Det går inte att se på ett livsmedel om det är bra för magen eller inte. Livsmedel som vi i regel betraktar som "nyttiga" är inte nödvändigt de som är bra för en IBS-mage.
 2. Vilka kolhydrater är inte bra för magen? 
  När man har IBS reagerar magen på så kallade fermenterbara kolhydrater, dvs de som kan jäsa i magen. Det är t.ex. lök, vitlök, sädesslag och laktos. Det har inte med den totala fibermängden att göra, utan det gäller att välja livsmedel med rätt sorts fibrer.
 3. Vad är FODMAP-modellen eller FODMAP-behandlingen?
  Symtomen vid IBS kommer från en grupp kolhydrater som är svåra att bryta ner om man har IBS. De är fermenterbara, eller jäsningsbara. Det krångliga namnet förkortas FODMAP. Vid FODMAP-behandling uteslut dessa fermenterbara kolhydrater. FODMAP-behandlingen är den enda vetenskapligt baserade behandling vi har inom vården och den som ger i särklass bäst hjälp.  
 4. Om man äter enligt FODMAP-modellen, hur äter man då?
  Om man äter enligt FODMAP-modellen utesluter man alla fermenterbara kolhydrater (fruktos, laktos, oligosackarider och sockeralkoholer) under en period för att därefter kontrollerat återinföra dem. På så vis får man veta vilka livsmedel man reagerar individuellt på och vilka man kan äta.
 5. Hur länge måste man äta enligt FODMAP-modellen?
  Det vet vi inte, men förmodligen är IBS ett kroniskt tillstånd som kan variera lite i grad beroende på stress. Många blir helt symtomfria med FODMAP. Läs mer om IBS här.
 6. Varför tål jag en viss sorts mat ena dagen men inte den andra?
  Vi brukar likna magen vid en hink. Om man äter något ena dagen som nästan fyller upp hinken är allting lugnt. När du sedan äter samma sak nästa dag rinner hinken över direkt. Hinken gör att du kan parera och planera ditt intag så att du faktiskt kan äta lite FODMAP ibland utan att få symtom.
 7. Har du några bra tips för oss med krånglande mage/IBS när vi ska ut på restaurang, gå på fest eller fira högtider – vad ska vi tänka på, vad på t.ex. jul- eller midsommarbordet kan vi äta, och vad ska vi fråga efter specifikt?
  Jag brukar rekommendera att man frågar efter mat utan lök, vitlök, gluten och laktos, lite beroende på var i behandlingen man befinner sig. Om man är bjuden på fika rekommenderar jag att man tar med sig sitt eget fikabröd. Om man förklarar varför så brukar de allra flesta visa förståelse för det. Är du bjuden på middag kan du hålla dig strikt på dagen så har du mer utrymme för att ”fuska” på kvällen. Då blir symtomen inte lika besvärliga.
 8. Måste alla med IBS äta enligt FODMAP-modellen?
  Symtomen vid IBS kommer från en grupp kolhydrater som är svåra att bryta ner om man har IBS. De kallas fermenterbara, eller jäsningsbara. FODMAP är den enda vetenskapligt baserade behandling vi har inom vården och den som ger i särklass bäst hjälp. Läs mer om IBS här.
 9. Innehåller FODMAP-modellen alla näringsämnen i tilllräckliga mängder, eller behöver man ta något tillskott?
  Om du får rätt stöd och hjälp när du gör kostbehandlingen är det ingen risk för näringsbrister. För den som däremot provar FODMAP själv finns risk att man inte ersätter tillräckligt mycket av det man tar bort. Vi rekommenderar alltid att behandlingen görs i samråd med en dietist.
 10. Hur får man ihop maten för en familj där någon har IBS och behöver följa FODMAP-modellen?
  Om inte alla i familjen behöver följa FODMAP-modellen (vilket är ovanligt) går det ändå bra att laga gemensam middag. Det är helt ofarligt för den som inte har IBS att äta enligt FODMAP-modellen, men den är mycket begränsande och kan upplevas som en aning ensidig. Därför brukar vi rekommendera att man lagar gemensamt de livsmedel som alla kan äta och att man separerar de övriga, så att de i familjen som inte är drabbade av IBS ändå kan äta ”vanlig” mat.