Hälsa

IBS och intolerans

Många går omkring och upplever att deras magar krånglar till och från – eller hela tiden. Uppskattningsvis är 15-20% av Sveriges befolkning drabbade av det som kallas för IBS, irritable bowel syndrome. Det är ett kluster av symtom som innefattar avföringsproblematik och svullen och smärtande mage.

Många upplever att deras magar krånglar till och från – eller hela tiden. Uppskattningsvis är 15-20 % av Sveriges befolkning drabbade av det som kallas för IBS, irritable bowel syndrome. Det är ett kluster av symtom som innefattar avföringsproblematik, upplåst mage, gaser och smärtor.

När man efter undersökningar inte hittar något fel på tarmarna är det ofta diagnosen IBS som återstår. Sjukdomen påverkas av många saker, bland annat kost, stress och livsstilsfaktorer. Många med IBS försöker själva nysta i kosten för att komma fram till vad man tål och inte. Det är svårt och blir ofta fel.

Det finns individuella skillnader, men många med IBS reagerar på samma livsmedel. Därför kan du med IBS gärna tänka på att:

  • Prova kostbehandlingen FODMAP med hjälp av en dietist. Det hjälper 75 % av alla med IBS.
  • Byt gärna till laktosfritt. Svensk hårdost är naturligt laktosfri och går därför bra
  • Kaffe och te förvärrar ofta symtomen. Behåll den kopp som känns viktigast. Är det morgonkaffet? Temuggen på fikastunden? Eller kvällskoppen?
  • Dra ner på mängden sädesslag, lök och vitlök. Dessa innehåller kostfiber som IBS-magar ofta reagerar på.
  • Stressa mindre, varva ned, koppla av, logga ur... Prova gärna andningsövningar och känn efter om det hjälper dig att hitta mer lugn i vardagen.
Videoklipp

SÅ VET DU OM DU ÄR LAKTOS­INTOLERANT

Sofia Antonsson berättar om laktosintolerans. Sofia är en av Sveriges ledande experter på IBS (irritable bowel syndrome). Som en av Arlas hälsocoacher svarar hon på dina frågor om allergier och intoleranser.

 

Så vet du om du är laktosintolerant