Lillerudsgymnasiet – Karlstad Passerat datum

Det här kosläppet har redan varit.

Adress till gården
Lillerudsgymansiet AB
660 50 Vålberg

Datum: Söndag 22 maj

Gården öppnar: klockan 10.00
Korna släpps: klockan 11.00

Beskrivning av gården
Lantbruksutbildningen har en lång tradition i Värmland. År 1855 startades en lantbruksskola på Varpnäs, som är granngård till Lillerud och år 1888 startades en lantmannaskola i Molkom. Dessa båda skolor slogs ihop år 1955 när Landstinget köpte Varpnäs lantbruksskola och Lilleruds egendom. Lilleruds Lantmannaskola bildades och blev så småningom Naturbruksgymnasiet i Värmland tillsammans med Södra Vikens skogsutbildning. 2003 då Landstinget inte ville ha kvar naturbruksutbildningen blev det en friskola med tre anställda som ägare. Lillerudsgymnasiet är ett naturbruksgymnasium med utgångar mot lantbruk, hästhållning, djurvård och naturvetenskap. Här får man en yrkesexamen och allmän samt särskild högskole- och universitetsbehörighet genom sina studieval.

Skolan har egna stallar och marker för utbildningen. Det finns en
modern maskinpark för skötseln av gården och brukandet av marken. Genom ett samarbete med lokala maskinfirmor får eleverna jobba med den allra senaste tekniken. Skolans har 325 ha åkermark varav 125 arrenderas. Av detta är 80 ha ekologisk odling. Till egendomen hör också 250 ha skog. På gården finns 100 suggor, ett 20-tal får och 60 mjölkkor.

Skolan driver också Lillskogen, en djurpark i Karlstad. Där får djurvårdseleverna stor del av sin undervisning och där finns många olika sorters djur, både sällskapsdjur och lantbruksraser. Parken är öppen för allmänheten och är ett uppskattat inslag i Karlstad. Hästanläggningen består av stall, ridhus, lösdrift och ett elevstall för 65 hästar. På Färjestad travbana finns ett eget stall med 10 travhästar.

För elever som önskar bo på skolan finns elevhem i olika byggnader, totalt 220 platser.

Program
Gården öppnar klockan 10.00 och korna släpps ut på betet klockan 11.00. Medan du väntar på att få se de vårystra korna får du gärna delta i tipspromenaden. De rätta svaren presenteras på www.arla.se. Bland dem med flest rätt svar lottas ett litet pris ut som skickas hem till vinnaren.  Glöm inte anteckna ditt namn och adress på tipslappens baksida. Arla bjuder på kall mjölk och nybakade bullar. 

Därför behöver vi dina kontaktuppgifter
På grund av väder, vind eller oförutsedda händelser, kan betessläppet på den gård just du anmält dig till, bli uppskjutet eller ändrat när det gäller datum och tid. Om detta sker vill vi kunna meddela dig detta så fort som möjligt, därför behöver vi dina kontaktuppgifter.

Vägbeskrivning
Från Karlstad/E18: Ca 8 km väster om Bergviks köpcentrum, sväng av mot Naturbruksgymnasium. Därefter skyltat.

Välkommen på årets kosläpp!