Vägen till finalen

Varje år anmäler sig mellan hundra och hundrafemtio kockar till Årets Kock. Det är det första steget på en tuff väg fram till målet, att vinna SM i professionell matlagning.

Så här går tävlingen till (pedagogisk grafik hittar du här):

Anmälan

De tävlande skickar in ett recept på en valfri varmrätt, utan given råvara. Rätten ska innehålla minst en mejeriprodukt (förutom smör). Recepten granskas anonymt av en uttagningsjury med tretton av Sveriges bästa kockar. Uttagning sker utifrån recepten, ingen mat lagas upp.

Semifinal

Av de inskickade recepten tas 24 ut till semifinal, semifinaler sker vid två tillfällen. I semifinalen har de tävlande tre timmar på sig att laga upp sin rätt. Semifinalvinnarna går direkt till finalen.

Sista chansen

I sista chansen möts de som kommit på plats tre till tio i semifinalerna. De gör upp om de återstående fyra platserna i finalen.

Finalen

I den stora finalen tävlar de sex finalisterna med två rätter: en hemlig råvarukorg (ingredienserna tidigast ett dygn innan tävlingen börjar) och en restaurangrätt. De tävlande har totalt fem och en halv timme på sig; efter tre och en halv timme ska rätten som är gjord på råvarukorgen serveras till juryn och efter ytterligare två timmar ska den andra rätten presenteras. Det finns en jury för varje rätt och en metodjury som bedömer hygien, handlag och mise-en-place.

Tävlingen avslutas med banketten, festen alla i matsverige vill gå på.