Slänga eller inte slänga?

Hur får vi mindre matsvinn?

De flesta upplever inte att de slänger särskilt mycket mat. Ändå kastar svenska hushåll mat till ett värde av 16–23 miljarder kronor, om året. Hur går det ihop?

En liten brödbit här, en gräddskvätt där och så några spagettistrån. Utan att tänka på det slänger vi fullt ätbar mat. Ofta är det ju lite åt gången, men lägger man ihop allt blir det rätt mycket mat i soporna. 

Att slänga mat som går att äta är inte bara dumt mot miljön utan också mot plånboken. Visste du till exempel att en familj med två vuxna och två barn kan spara en hel månadskostnad för mat om året på att äta upp maten i stället för att slänga den i soporna?

Och ser vi till att maten vi producerar hamnar i magen och inte i soporna har miljöpåverkan som produktionen orsakat inte heller skett i onödan. Vill du som vi bli mer resursklok? Då finns det finns massor att göra, och även de små sakerna spelar roll. 

Fler resurskloka tips och recept

Våra bästa tips

Planera #1

Kolla vad du har hemma innan du handlar. Då är risken mindre att du handlar sådant du redan har. Bra för att minska både matsvinn och trängsel i kylskåp och skafferi. Gör en veckomatsedel på Arla.se eller via vår app och få alla ingredienser i en inköpslista som du kan skicka direkt till MatHem.

 

Våra bästa tips

Förpackning efter behov #2

Välj förpackning efter hur mycket du gör av med. Även om det ofta går åt mer förpackningsmaterial per gram mat i en mindre förpackning har forskning visat att om den mindre förpackningen gör att du slänger mindre av mat, blir den totala klimatpåverkan ändå lägre. Förpackningens miljöpåverkan är oftast lägre än innehållets. 

 

Våra bästa tips

Släng inte av vana #3

Släng inte produkter av vana bara för att de passerat bäst-före-datum. Titta, lukta och känn på dem. Ofta håller mjölkprodukter längre om du förvarat dem rätt. (OBS! Gäller inte för gravida, äldre och personer med nedsatt immunförsvar).

Våra bästa tips

Håll rätt temperatur #4

Håller du 4 °C i kylen och förvarar känsliga livsmedel där det är kallast håller de bättre.

 

Våra bästa tips

Töm förpackningen #5

Ibland kan det vara svårt att få ut allt ur förpackningen. Vi får ibland kritik för att Arlas förpackningar är svåra att tömma, särskilt förpackningar med skruvkork.

 

Så får du ur det sista ur förpackningen
Våra bästa tips

Förvara rester smart och använd dem #6

Förvara resterna i rena burkar eller övertäckta med plast. Se till att märka burkarna med datum eller på något annat sätt kommunicera hur länge resterna kan sparas.

 

Mindre matsvinn

Vad gör Arla åt matsvinnet?

Arla vill inspirera och bidra till en mer hållbar produktion och konsumtion av mat.

Det här gör vi
Mindre matsvinn

Åtta kloka tips i köket

Fick du lite pasta över och bara några blad på basilikan? Här finns mat att rädda och vi berättar hur.

Till våra kloka tips i köket
Mindre matsvinn

Så länge håller mjölken

Hur länge håller mjölken, grädden och crème fraîchen i kylskåpet egentligen? Ofta håller de mycket längre än du tror.

Så länge håller mjölken