Så kan du stötta bönderna

Sveriges mjölkbönder har det svårt just nu, pressade av ett lågt mjölkpris och höga kostnader. Men hur kan man som konsument stötta mjölkbönderna? Vi ställde frågan till Arlabonden och styrelseledamoten Heléne Gunnarson som har 200 kor på sin gård Snickerns i Tvååker. 

Hej Heléne! Varför ska jag bry mig om Arlabönderna egentligen?

I Sverige är vi 3200 Arlabönder, och vi finns från Skåne i söder till Jämtland i norr. Vissa av oss har 15 kor, andra 500. Tillsammans är vi ryggraden i svensk mjölkproduktion.

Våra kor bidrar till den biologiska mångfalden och vi håller landskapen öppna och landsbygden levande. Dessutom skapar vi jobbtillfällen och betalar skatt.

Tillsammans är vi ryggraden i svensk mjölkproduktion. - Heléne Gunnarson, Arlabonde och styrelseledamot

Helene Gunnarson Det här är viktigt för oss Arlabönder. Om det är viktigt för dig också så finns det ett enkelt sätt att visa ditt stöd: välj Arla i mejeridisken. Allt Arla tjänar går på ett eller annat sätt tillbaka till oss. Och på köpet får du öppna landskap, tusentals jobb, en levande landsbygd och ett lantbruk i världsklass. 

Varför gnäller ni bönder alltid så mycket?

Först klagar vi på att det aldrig regnar och sen när det väl regnar så tycker vi att det är för blött. Vi är aldrig riktigt nöjda, eller hur?

Men så är det ju faktiskt inte. Sanningen är att ska man vara bonde idag så måste man snarare vara en obotlig optimist och entreprenör. Och det är det faktiskt ganska många av oss som är.

Som egenföretagare måste man hela tiden utveckla sin verksamhet och bli bättre, och därför blir vi i princip aldrig nöjda. Annars skulle vi ha bytt yrke eller tagit anställning för länge sedan.

Kan inte staten gå in och stötta mjölkbönderna?

Utan tvekan har vi mjölkbönder det tufft just nu, med ett mjölkpris som är lägre än på många år. Det enkla vore att skrika efter statligt stöd, men det är inte vad vi vill ha.

Vi är nämligen stolta och skickliga företagare som vill stå på våra egna ben. Vi vill inte ha allmosor. Det vi vill är att producera mjölk med hög kvalitet och sälja den till ett högt pris.

Vi vill erbjuda svenska konsumenter världens bästa mejeriprodukter, gjorda på mjölk från gårdar där korna mår bra. Men då krävs det att vi får möjlighet att konkurrera på lika villkor med mjölkbönder i andra länder, och att det blir lättare att driva företag inom lantbruket. Här har våra svenska politiker mycket kvar att göra.

Så det bästa man kan göra om man värdesätter öppna landskap och en levande landsbygd är att välja Arla i mejeridisken.

LÄS MER: Vem äger Arla