Gunnars Blogg

Omorganisation inom Arla

I dag skapar vi stora rubriker i media. Igen. Kanske inte den bästa dagen utifrån ett svenskt perspektiv, med tanke på Uppdrag gransknings story i onsdags. Men så ägs ju Arla av mjölkbönder från sju länder och säljer mejeriprodukter i över 100.

Bakgrunden är att Arla i december antog en ny långsiktig strategi med siktet inställt på 2020. Syftet med förändringen är att anpassa Arla till en global mejerimarknad i snabb förändring och ständigt ökande konkurrens. I dag är t.ex. 50 procent av all ost och yoghurt som säljs på den svenska marknaden importerad. Det är en stor skillnad från bara 5-10 år sedan.

Mot denna bakgrund görs organisationen om i grunden. De nationella affärsområdena ersätts med en europeisk del och en internationell. Därmed skapas även en global och gemensam mjölkpool. Vi passar då på att riva verksamhetsmurarna, vilket bland annat innebär att personalstyrkan inom hela koncernen minskas med 500 tjänstemän. En annan konsekvens blir att koncernledningen får en ny indelning i "Europa" och "Internationellt” och krymper därför från nio personer till sju. Det innebär att vår vd Henri de Sauvage lämnar sin plats i koncernledningen.

Henri har i samband med omorganisationen blivit erbjuden men tackat nej till en av de nya koncernledningstjänsterna. Skälet är att han vill ha Stockholm som sin utgångspunkt både privat och arbetsmässigt. Den nya rollen i koncernledningen skulle innebära en flytt till huvudkontoret i Danmark.

De förändrade förutsättningarna innebär att han i dag meddelat att han lämnar sin roll som vd – men kommer att vara kvar på posten i minst ett år med fortsatt ansvar för Sverige, Danmark och Finland.

Här uttalar sig Arlas koncernchef Peder Tuborgh om saken:

http://www.lantbruk.com/lantbruk/sverigechefen-har-gjort-ett-bra-jobb

Jag räknar kallt med att konspiratoriskt lagda murvlar trots detta kokar ihop en soppa om att organisationsförändringen, som ju påbörjades redan i somras, har med UG:s ”avslöjande” av Arlas eget avslöjande att göra. Men det är att tillmäta vårt lilla hörn av världen lite väl mycket betydelse.

/Gunnar

5 Kommentarer

Dr. Kopkaas  •  Jan 01, 1970 01:00
Sveriges mest sålda ost, hushållsosten, tillverkar Arla i Danmark av dansk mjölk... Så föll Importhot-kortet!
Maria Nilsson  •  Jan 01, 1970 01:00
Fråga: Hur många av Arlas mjölkbönder sitter i styrelsen för Arla Sverige? Kommer Arla att ta konsekvenserna av sin, minst sagt, bristande kostnadskultur och betala tillbaka till bönderna, de vars mjölk bekostat både det ena men mest det andra?
Petter Larsson  •  Jan 01, 1970 01:00
Jättebra blogg! Pluggar kommunikationsvetenskap och vi i klassen har följt ert arbete i veckan. Tycker du har avslöjat Uppdrag Gransknings fula metoder. Skulle vara intressent att få en inblick i Arlas marknadsföringsstrategi. Hoppas du vill blogga om det i framtiden. /Petter
Anitha  •  Jan 01, 1970 01:00
Petter Larsson Vad är källkritik? Du kanske inte ska, fullständigt ensidigt, tro vad ena parten säger i ett sådant här ärende.
Joakim Zetterström  •  Jan 01, 1970 01:00
Ja Petter Larsson verkar ju inte vara insatt i hur det är för den svenska mjölkbonden och jag kan direkt säga att Arla har ALDRIG och då MENAR JAG VERKLIGEN ALDRIG varit öppen med deras utgifter till deras "Ägare" alltså Arla bonden. Så Petter Larsson det UG har gjort är att öppna upp ögonen för allmänheten och get dels konsumenter och bönder information som de aldrig har sett förr eller har haft möjligheten till att se. Så ta och försök att läsa på lite mer innan du tycker och tänker. Men tillbaka till bloggen. Jag kan inte mer än att hoppa och skutta av glädje att Henri de Sauvage avgår som VD, en av de bästa nyheterna jag har läst på din Blogg Gunnar. Nu hoppas jag att det är Arla bönderna som får välja ny VD och inte ni internt utan nu vill jag se att det är Ägarna som tar fram den nya VD. JAG VILL SE ÄNDRING. Annars så hoppas jag att UG sänker er ännu en gång. Och gör det om och om igen.