Gunnars Blogg

A Hard Day's Night

En lång, lång dag går mot sitt slut. Tyvärr sjönk mitt redan låga förtroende för SVT rejält under dagen, av skäl som inte bör nämnas, inte ens på en blogg som denna. Men jag hade förväntat mig betydligt mer av vår statstelevision.

Nu börjar dock det viktigaste: Att återvinna våra ägares, Arlaböndernas, förtroende. Vi är de första att erkänna att det har lagts pengar på fel saker. Oacceptabelt. Det var precis därför vi gjorde en utredning, vidtog åtgärder och sparade 10 miljoner kr. Allt innan UG överhuvudtaget hade börjat granska oss.

Arla har tagit ett gäng rejäla smällar det senaste året. Som kooperativ, företag och varumärke. Och de som drabbas är Arlabönderna. Vi som jobbar åt dem har ett stort jobb framför oss, och ett stort ansvar. Ett större ansvar än andra företag. För vi är bondeägda. Vi är Arla.

Från och med nu är det fokus på tre saker (och nej, UG är inte en av dem):

  1. Vinna tillbaka Arlaböndernas förtroende
  2. Se till att Arlabönderna får så mycket betalt som möjligt för deras mjölk
  3. Reparera Arlas skadade varumärke
Jag ser fram emot det här arbetet och längtar redan till imorgon. Jag kommer sova gott i natt. Och kanske tom drömma om det här:

Henri de Sauvages intervju i Aktuellt

/Gunnar

9 Kommentarer

Patrik Lindberg  •  Jan 01, 1970 01:00
Jag måste bara få säga lycka till för i står vid en brant backe som ni måste ta er upp för. Tänkteta och ge mitt perspektiv som kunde av era produkter. Det första är att man måste kunna leva som mjölkbonde. När man hör hur många som lägger av så är det uppenbart stora problem. Varför har man inte höjt priset på mjölk och sett till att de pengarna garanterat går till bönderna. Jag hade gärna betalt mer, bara ja vet vad de extra pengarna går. Sedan så är det förstås så att man måste undra varför det inte är någon som reagerat tidigare innan er rapport som ni inte lämnade över till ägarna fören UG fick tag i den. Ett tips är att framåt så måste ni bli mer transparanta även mot de konsumenter som handlar hos er. För mig och många så handlar man med etiska och andra aspekter och inte bara ekonomiska. Arla är inte en självklarhet längre för mig. Har en lång rad med tankar och funderingar på detta men det blir för långt här i denna komentar. Hör gärna av er om ni vill veta mer om hur jag som konsument tänker
Lars  •  Jan 01, 1970 01:00
Jag tycker UG kunde vart hårdare i sin granskning av Arla. Er uppfattning är ju att Arla kan inte hålla bönderna /ägarna under armarna. Ni som jobbar på huvudkontoret har väl inte någon låg lön. Betala era kostnader med er lön!!!! ///
B-O Gavne, Västerås  •  Jan 01, 1970 01:00
Jag tänker mig att detta nu diskuterade spenderande pengarna på annat en direkt verksamhet för försäljning, är struntpengar till kostnaderna för att behandla mjölken, sälja den och levererar ut den till oss användarna. Att dessa struntpengar ÄR regelrätta kostnader, som direktören bedömer och medvetet gör, i hans jobbet att sälja. Att jag undrar över vad styrelsens bedömning av direktörens verksamhet är.
David  •  Jan 01, 1970 01:00
Fy fan för arlas ledning vilka jävla svin ni är avgå med omedelbarverkan
Carl  •  Jan 01, 1970 01:00
hej! i slutet när du skriver om "Henri de Sauvages intervju i Aktuellt" menar du då alltså att du ser det inlägget som något positivt för Arla som företag?
Banbrytare  •  Jan 01, 1970 01:00
Fuck Canser och Fuck Arla... Jag brukade handla många av era produkter men nu aldrig mer..
Joakim Zetterström  •  Jan 01, 1970 01:00
Jag ser verkligen inte att ni har någon rätt till sympati när ni håller på att ta död på alla svenska mjölkbönder och detta kan jag bekräfta då jag är son till en mjölkbonde som kämpar med sitt liv att klara av att betala räkningarna och se till att ha mat på bordet och ni sänker mjölkpriser och ger era "ägare" mindre pengar för mjölken för var dag som går. Istället så slänger ni miljonbelopp på annat nöje till er själva. Ni är verkligen vidriga som inte ser problemet hos den svenska bonden och tar hand om era "ägare". Jag kommer och är uppväxt i bonde livet och ser verkligen alla problem och ser hur den svenska bonden förstörs på grund av ER. Och ingen annan utan det är ni som är den verkliga fienden här som inte kan hantera pengar och inte kan betala bonden vad de förtjänar för det slit jobb de gör morgon och kväll för att konsumenter ska få sina mejerivaror. Där är människor som ni som inte borde få sitta med maktpinnen utan det ska vara bönderna som ska bestämma priser och inte ni. Det är tack vare bönderna ni finns och utan dom vore Arla inget. Ge mer till bönderna som visar en markant skillnad i deras inkomster istället för att sätta dom i skulder för till slut så kommer ni ha pressat så pass hårt att ingen kan leva med det och då blir det ingen mer Svensk bonde och då blir det inget mer Svenskt Arla. Varför tänker ni inte långsiktigt? Och sen hur i Hel.... kan ni jämföra priserna i Sverige med andra EU länder som Arla finns i? Där ser jag att ni ska totalt skita i hur det ser ut i andra Arla länder och mer ha all focus på Sverige och ta hand om den svenska bonden liten som stor så att Arla Sverige kan vara kvar. Vad UG har gjort mot er är helt rätt och hade de inte gjort sin granskning så hade ni fått fortsatt med er hemska verksamhet och tagit död på alla svenska bönder. UG kan bara ha varit ännu hårdare mot er och granskat er mer ända ner på privat nivån, på djupet och sett hur ni höjdare lever. Jag ställer gärna upp på mer diskussion eller debatt kring detta som dels konsument och som uppvuxen bondpojk. // Joakim Zetterström
Marina  •  Jan 01, 1970 01:00
Att Arla varit under UG lupp tre ggr senaste året, behöver nog inte förklaras vidare, ingen rök utan eld? Vi godtrogna konsumenter behöver UG! Pinsamt att läsa alla ursäkter, bortförklaringar och löften om bot och bättring. Allt detta trams hade inte behövts om alla i toppen hade ryggrad, moral och sunt förnuft. Om den nånsin funnits, har man tappat bort allt på vägen upp.
No more mr milk guy  •  Jan 01, 1970 01:00
Jag kommer ihåg,på min tid,då handlade det om mjölken!!. Det var var det handlade om och inte massa annat""lull-lull""och resor till Paris och gud vet vad som har pågått??. Vi kickade boll och drack mjölk,det var finfina grejer det!!. Det var bättre förr !!. Numer håller jag mig till välling,mycket godare och nyttigare !!. Och jag är knappast ensam !!. Jag kommer ihåg, på min tid, då handlade det om mjölken!! Det var det det handlade om och inte massa annat "lull-lull" och resor till Paris och gud vet vad?? Vi kickade boll och drack mjölk, det var grejer det!! Det var bättre förr !! Numer håller jag mig till välling, mycket godare och nyttigare !!