Gunnars Blogg

Mötesintensivt i mjölkfabriken

Jag börjar med att be om ursäkt för att mitt senaste inlägg kom den 9 februari. Förklaringen stavas kort och gott "möten", såväl genomförda som kommande.

I fredags hade koncernchef Peder Tuborgh bjudit in till ett extrainkallat ägarmöte i Stockholm. De 150 förtroendevalda Arlabönderna som hade tagit sig till huvudstaden fick höra om den nya globala strategin och Arlas planer för framtiden. Även vd Henri de Sauvage och delar av styrelsen var på plats för att svara på frågor och ge sin syn på allt som har hänt den senaste tiden. Det här var startskottet på en väldigt mötesintensiv period.

150 Arlabönder på ägarmöte i Stockholm

Med start igår på mejeriet i Östersund kommer Henri (och jag) besöka sex orter runtom i Sverige för att träffa Arlabönderna i deras hemtrakter. Vi räknar såklart med att det blir många tuffa frågor och diskussioner, men vi hoppas också att det blir en chans för kooperativet att börja blicka framåt och samla sig inför året som kommer.

Nästa vecka är det dags för Representantskapet att samlas i Halmstad. Representantskapet är bondeägda Arlas högsta beslutande organ och består av ca 170 förtroendevalda Arlabönder från Arlas sju ägarländer. Bla kommer årsredovisningen för 2015 att presenteras och gås igenom.

Och i mars börjar de kanske viktigaste mötena inom Arla, nämligen kretsmötena. Det är på kretsnivå som Arlabönderna samlar sig lokalt för att prata ihop sig om hur man tycker att Arla ska fungera och ska se ut i framtiden. Kretsmötena är den demokratiska grunden som hela kooperativet står på.

Följ gärna bloggen för mer rapportering från de olika mötena.

/Gunnar