Bondebloggen

Blåsig vallskörd

DSC_1910[1]

Det har inte direkt varit någon lugn och fridfull helg med Nationaldagsfirande och tårta.... Vi har varit igång med vallskörd från halvsextiden på morgonen och sen hållit igång till framåt elva på kvällarna. Då har vi fått ge oss eftersom det blivit dagg.  Jag har sprungit som en skållad råtta mellan silotorn, traktorer, ladugård, kök och min bakteriedunk. De dyrbara kravgodkända bakterierna som kom med posten häromdagen har jag blandat i en stor dunk och ser till att varje lass får en jämn ström av extra bakterier. När gräset hackas packas och täcks sjunker ph-värdet och gräset konserverat, ensileras. Det går att göra ensilage utan extra hjälpbakterier men de är en extra säkerhet för att få bra kvalitet. Bakterierna snabbar upp processen så att skadliga bakterier från t.ex jord kommer på efterkälken och dör. Om man får en jäsning av fel bakterier kan gräset mögla och bli giftigt och då kan korna bli sjuka.

DSC_1917[1]

Nu är det ca 13 lass kvar med långa transportsträckor. Klockan är sju på kvällen, hoppas vi orkar köra klart ikväll för det vore skönt att ha den här blåsiga skörden överstökad!

0 Kommentarer