Bondebloggen

Service av mjölkanläggningen

Det är viuktigt att allt fungerar som det ska så kons juver skonas vid mjölkning En gång om året ska mjölkanläggningen servas in i minsta detalj. Då kommer en servicetekniker hit från mjölkmaskinsföretaget. Det är tur att han är van vid alla smådetaljer, han både skruvar, putsar och snackar samtidigt. Hela anläggningen mjölkrör mjölkmaskiner pumpar och ventiler tas isär. Vi vanliga dödliga får hålla tillgodo med handräckning och enklare byten av packningar. Skönt att låta honom bestämma. I utbyte får vi lite snällt mjölkmaskinsskvaller från resten av landet. Det är alltid kul att höra vilka som satsat och byggt nytt utökat eller lagt av, fast det sista är förstås alltid tråkigt att höra. Att en dag upptäcka att det är bättre att lägga av än att satsa är tungt. I alla fall tycker jag det verkar vara så för de som vi känner. Att leva med kor och att bo på en gård där korna är själva navet i verksamheter är intensivt, härligt, fodrande utmanande och hemtrevligt. Just nu håller vi på och ritar på en ombyggnad, men försäkringsbolaget vill att vi ska bygga om elsystemet för en halv miljon för att flytta elcentralen en meter utanför väggen. Så vi får se hur det slutar. Vi får väl rita om ritningarna. Medan teknikern och Tobbe meckade med mjölkanläggningen, bytte Calle en trasig vattenkopp och  slipade fler spår i spannmålskrossens valsar för när det blir väldigt kallt  är det svårt att krossa åkerbönorna. Den lilla fukt de innehåller gör dem hårda som sten eller så är det skalet som blir extra halt jag vet inte så noga, sa bönan….Vi använder åkerbönor som extra proteinkälla åt våra kor. De är förstås också ekologiskt odlade. Det måste allt foder vara på en gård som levererar ekologisk mjölk.

0 Kommentarer