Bondebloggen

Ensilering och höstsådd

Idag kör vi in det allra sista gräset som ska bli foder till djuren i vinter. Det är 3:e och 4:e skörd. Vädret är soligt och blåsigt och gräset har fått torka några dagar. Mitt jobb är att köra upp och packa gräset i betongsilofacket(plansilo) med lastmaskinen.

Upp och ner, fram och tillbaka, ganska enformigt.

Ytan ska vara jämn och all luft ska pressas ut med hjälp av tyngden från lastmaskinen. Det gäller att vara noggrann med detta för att få ett bra och lagringsstabilt foder till djuren. Detta ensilage ska vi fodra ungdjuren med. Det innehåller inte tillräckligt med näring till en högproducerande mjölkko.

Det är många hundra-tals timmar jag spenderar i hytten på min lastmaskin varje år, snarare till och med tusen-tals.

På eftermiddagen efter avslutad grässkörd åker jag ut med min såmaskin.

Jag ska så de marker som är  iordninggjorda för sådd innan kvällen blir allt för sen.

Såbillar heter de rör som går ner i jorden och ska transportera utsädet. En fläkt blåser ut de små kornen till såbillarna.

Utsädet matas ner i injektorn som blåser iväg med fröna. Utsädesmängden bestäms av såtidpunkt, sortval och grobarhet. Mängden ställs in med en variator på maskinen.

En lång arm ritsar spår i jorden så att jag lättare kan hålla reda på hur jag ska köra. Jag vill att det ska bli rakt och utan såmissar.

2 Kommentarer

Erik  •  Jun 29, 2011 16:40
en riktigt fin såmaskin du har, vad är det för någon?
Joachim Aaby-Ericsson  •  Jun 30, 2011 05:45
Hej. Såmaskinen heter Tive-Överum 5006. 5006 står för 5000 liters volym i utsädestanken och 6 m arbetsbredd. Hälsning jocke