Bondebloggen

Vad gör en mjölkbonde hela dagarna?

Den frågan har jag fått många gånger. Men den är faktiskt lite klurig att svara på. Igår flyttade vi gårdens alla dräktiga kvigor, som behöver lugn och ro inför kalvningen. Idag är jag på stormöte med 400 andra Arlabönder i Jönköping om framtidens mjölk, och imorgonbitti tar vi fram storkvasten i stallet och fixar fram nytt fräscht hö till kalvarna. I veckan har vi också installerat ett nytt smart system för utfodring av djuren som verkar funka riktigt bra.

Att vara mjölkbonde är med andra ord ett ganska omväxlande jobb. Och roligt, om man gillar att ta sig an utmaningar. I den här bloggen tänkte jag berätta vad jag och min familj har för oss på gården, dag för dag under den kommande veckan. Allt vi gör för att leverera näringsrik mjölk från friska och glada djur till Arlamejeriet i Jönköping. Jag har också en mobilkamera i fickan för att dokumentera sånt som jag tycker vore extra kul att visa upp. Först ut är vår trotjänare Gobi, som vi fick av min fru Anna-Karins föräldrar i bröllopspresent 2001.

Gobi är av rasen Jersey, otroligt snälla och sociala djur. Hon har kalvat sju gånger, varav fem stycken har blivit kvigkalvar, och i vinter ska Gobi bli mormorsmor!

Gobi

10 Kommentarer

Charlotte  •  Nov 14, 2009 21:26
Hej! Undrar om ni är en ekologiskt mjölkfarm? Om inte..varför? Och om ni är det; vilka är fördelarna för oss konsumenter? Finns det möjlighet att komma ut till gården och titta på erat arbete? Om inte.. känner ni till någon gård som tar emot besök? Nu blev det många frågor :D Tillbaka till årets första lussebulle-bak :) Kram på er och era fina kor!
Joachim  •  Nov 15, 2009 17:42
Hej Charlotte. Efter våra förutsättningar på gården passar konventionell drift bäst. Vi har hårda djurskydds och miljöregler precis som alla andra svenska bönder. Eftersom vi har djurproduktion får vi mycket naturlig stallgödsel som är värdefull för våra grödor. Den sprids vid rätt tidpukter på året för att komma grödorna tillgodo. Det gör att vi inte behöver köpa så mycket konstgödsel som är dyrt. Vi producerar högklassigt vallfoder, majsfoder och spannmål till våra kor som ger en fantastisk produkt MJÖLK. På sommaren betar djuren i våra kulturminnesmärkta betesmarker. Det viktiga och klimatsmarta är att köpa när och lokalproducerat tycker vi. Självklart får ni hälsa på oss på gården. Hör av er. Hälsning Jocke
Lars  •  Nov 12, 2009 06:06
Hej på er alla! BRA Ett smart utfodringssystem hur fungerar det?
Joachim  •  Nov 14, 2009 01:01
Det finns olika utfodringssystem. Exempelvis bandfoderfördelare som vi har monterat till våra kvigor. Det är ett band i taket längs hela foderbordet som portionerar ut fodret. Bandet matas av en foderblandare där vi mixar olika ingredienser. Allt drivs av elektriska motorer. Till korna har vi en mixervagn som drivs av traktor. Man kör rakt igenom stallet och portionerar ut fodret. Det finns även självgående vagnar som åker på räls. Vilket som är det smartaste beror på gårdens förutsättningar. Hälsning Jocke
maria  •  Nov 07, 2009 16:24
Hej! Håller med om att man gläds av att se hur dina kor ser ut att ha det bra! Fin halm, rena kalvar och inga revben! Jag hade praktik på en bondgård där kalvarna inte hade ngt strö alls! Bara träplankor som kisset och bajset skulle "silas" igenom. mvh Maria
Joachim  •  Nov 08, 2009 14:00
Hej Maria. De minsta kalvarna mår bäst av att gå på halm tycker vi. De lite äldre kalvarna har liggbås med kutterspån precis som de stora korna. Hälsning från Jocke
Joachim  •  Nov 06, 2009 20:07
Hej Daniel. Tack för inlägget. På våran gård tar vi väl hand om djuren. Djurhälsan är oerhört viktig för att korna ska må väl och kunna producera bra. I sverige har vi världens tuffaste djurskyddsregler och detta avspeglas mycket på att stallmiljön blir rätt utformat. Bra foder och djuröga är också oerhört viktigt. Hälsning från Jocke
Daniel  •  Nov 06, 2009 11:36
Hej Härligt att se att vi tar hand om våra djur bättre här än i Italien. Var på en gård i Amalfi i somras och jag tyckte att det såg bedrövligt ut. Är ju ingen bonde eller proffs själv men din ko på bilden ser välmående ut. Flaggan i topp. //D
Jessica  •  Nov 06, 2009 09:26
Hur många kalvar får ni per år, och hur lång tid tar det för en kalv att bli en riktig kossa, alltså när får den sin första kalv? Hur många liter mjölk kommer från eran gård per år? Hej från Jessica
Joachim  •  Nov 06, 2009 19:54
Hej Jessica. Vi har ganska många kor, 250 st, och man vill gärna att varje ko ska kalva 1 gång/år. Detta innebär att vi har ca 250 kalvningar/år. Man strävar efter att kvigkalvarna ska växa upp och få sin kalv vid 24 månaders ålder, det är då som kvigan bli ko. Vi producerar 2 750 000 liter mjölk på ett år, detta innebär att varje ko producerar 11 000 liter mjölk i genomsnitt. Tack för dina frågor och hoppas dina svar blir till belåtenhet. hälsn från Jocke