Semlor

Semlor

60+ min Mellanmål Efterrätt
Semlor enligt klassiskt recept - garanterat världens godaste semla! Fyll semlan med mandelmassa och vispad grädde. Sikta sedan vackert florsocker över locket!
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/semlor/

Gör så här

  • Värm mjölken till max 37°. Smula jästen i en bunke. Häll över mjölken och rör om tills jästen löst sig. Tillsätt 240 g av vetemjölet (4 dl). Blanda och låt sedan vila ca 15 min.
  • Tillsätt 180 g vetemjöl (3 dl), ägg, salt, stött kardemumma och socker. Arbeta in smöret i omgångar i degen. Låt degen gå 7-10 min i köksmaskin till en slät deg som släpper runt bunkens kanter. Låt jäsa ca 30 min under bakduk.
  • Dela degen i 12 bitar och forma till släta bullar. Låt jäsa på plåt med bakplåtspapper 1½-2 timmar.
  • Sätt ugnen på 210°. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda i mitten av ugnen 8-10 min. Låt kallna.
  • Skär av ett lock på varje bulle. Gröp ur lite inkråm ur bullarna och blanda det med mjölk, riven mandelmassa och mandel. Fyll bullarna med blandningen.
  • Vispa grädden och lägg en klick på varje bulle. Lägg tillbaka locken och pudra över florsocker.
Klart!

Att väga mjölet istället för att använda dl-måttet garanterar en perfekt deg och saftig semla.

Energi:

350 kcal

Protein: 7 g
Kolhydrater: 38 g
Fett: 19 g
Video
Semlor – så lyckas du

Ingredienser

Fördeg:
2 dl
Jäst
25 g
Vetemjöl, ca 4 dl
240 g
Vetemjöl, ca 3 dl
180 g
Ägg
1
Salt
½ tsk
Stötta kardemummakärnor
1 msk
Strösocker
1 dl
100 g
Uppvispat ägg till pensling
1
Fyllning:
½ dl
Mandelmassa av god kvalitet
75 g
Mandel, grovhackad
½ dl
2 dl
Florsocker