Lägg olivolja, mjöl, salt och jästen delad i mindre bitar i en bunke. Värm vattnet max 37° och rör ner det i mjölblandningen.
Arbeta degen kraftigt till den känns smidig. Låt degen jäsa under bakduk ca 40 min. Sätt ugnen på 225°.
Skala och finhacka vitlöken. Rör ihop vitlök, örter och smör.
Pensla en långpanna ca 30x40 cm med olja. Häll den jästa degen direkt ner i långpannan och platta ut den med väl mjölade händer.
Gör små gropar i degen och fördela kryddsmöret i dem. Låt jäsa utan bakduk ca 20 min.
Pensla med kallt vatten och strö över saltet. Grädda mitt i ugnen ca 25 min.
Klart!
Uteslut kryddsmöret. Tryck istället ner svarta oliver i degen och strö över 2 skivade, smörfrästa rödlökar och 100 g smulad Apetina innan brödet gräddas.
Energi:
135 kcal
Protein:
1 g
Kolhydrater:
19 g
Fett:
5 g
Ingredienser
Olivolja
2 msk
Vetemjöl special
9 dl
Salt
2 tsk
Jäst
25 g
Vatten
4 dl
Kryddsmör:
Vitlöksklyftor
3
Hackade färska blandade örter, t ex rosmarin, timjan och oregano